Product Management, eller produktledelse på norsk, har dukket opp i stadig flere organisasjoner. Men hva er egentlig produktledelse, og hvorfor trenger selskaper denne rollen på teamet sitt? Dette er nok åpenbart for de invidde, men siden produkt-rollen er relativt ny, og mange selskaper ikke nødvendigvis har en rendyrket produkt-rolle, er det verdt å snakke litt om hvorfor den finnes i stadig flere selskaper.
Tenker man på tech-selskaper spesifikt så vil nok mange si at produktledelse handler om å lede arbeidet med å bygge et produkt eller en tjeneste frem til lansering. I en mer klassisk produkt-eier rolle vil mange tenke at produktansvaret handler om å prioritere rekkefølgen på oppgavene til et team med software-utviklere. Og selv om det er noe sannhet i disse beskrivelsene, så er ansvaret som hviler på en produktleder i en organisasjon er mye større enn som så.
Produktledelse handler om å sørge for at selskapet bruker tid og ressurser på å løse problemer som er verdt å løse.
Jobben er derfor ikke å kun løse problemer, men snarere å spørre seg selv med jevne mellomrom: “Jobber vi på riktig problem?”. Det er først når man gjør den delen av jobben skikkelig at man faktisk sikrer at teamet bruker tiden på noe som virkelig skaper verdi. Det krever at produktsjefen stiller mange gode spørsmål, forstår deg på mange ulike fagfelt, og har evnen til å få til gode samarbeid.
Men produktledelse handler åpenbart om mer enn å prioritere problemer å løse. Det handler også om å gi teamet gode forutsetninger for å komme opp med mulige løsninger. Det handler om å sørge for at man har nok innsikt og at man har de riktige menneskene i rommet når man skal komme opp med løsninger. Og det handler om å sørge for at tiden man bruker på noe står i forhold til gevinsten. Det siste er ekstremt viktig, og et argument i favør av å gi teamene selv stor frihet til å selv komme opp med løsninger på et tydelig definert problem. Et team dedikert til å bygge en spesifikk løsning kan fort ende opp med å overinvestere i et problem man strengt tatt burde brukt mye mindre tid på.
I en serie med blogginnlegg fremover kommer jeg til å gå mer i dybden på flere av disse temaene. Men om du skal huske en ting fra dette innlegget så håper jeg det er at produktledelse handler om mye mer enn å finne løsninger på problemer sammen med teamet. Det handler om å kontinuerlig evaluere hva man bruker tid og ressurser på, og dermed sikre at man jobber med problemer som virkelig er verdt å løse.
Vi ser at stadig flere selskap innser at uten noen produktledelse på teamet risikerer man å enten bygge feil løsning på riktig problem, eller riktig løsning på feil problem – og i begge tilfellene innebærer det store økonomiske konsekvenser. Mange kjenner til prestisjeprosjekter fra egen bransje som har floppet totalt fordi det var noe man hadde misforstått eller feilberegnet underveis. Kanskje kunne det vært avverget dersom man hadde bedre produktledelse? Ofte er det sånn!
Til slutt er det verdt å si at denne beskrivelsen av produktledelse ikke er begrenset til digitale produkter og tjenester. Selv om mange av Silicon Valley-eksemplene på produkt-team og produktledelse handler om tech-selskaper, så er det vel så mye behov for produktledelse i utviklingen av alt fra ryggsekker, til vaskemidler, til kommunale tjenester, selv om forutsetningene for testing og justering ikke alltid vil være de samme som med rene digitale tjenester.
Meld deg gjerne på denne substacken for å få en e-post når neste innlegg er ute!